maandag 6 december 2010

MacBeth door jeugtoneel 'Wij'

 
Deze voorstelling vond plaats in Lebbeke bij de amateurtoneelvereniging ‘Wij’. Het was het jeugdtoneelstuk. Kinderen van 10 tot 18 jaar deden in het stuk mee. Het stuk dat gespeeld werd, was MacBeth. Ze speelden niet de originele versie van 4 uur maar een herwerkte versie die iets meer dan een uur duurde. Het speelt zich in de tijd af van toen maar er zijn hedendaagse elementen aan toegevoegd. Het stuk op zich was leuk ,grappig,… maar soms moeilijk om te volgen. Het is ingewikkeld met de verschillende personages en de verschillende verhaallijnen die in het stuk zitten. Daarom denk ik dat het stuk meer voor jongeren en volwassenen is dan voor kinderen uit het lager onderwijs.

Het stuk speelt zich af in Schotland. Als jonge edelman geniet Macbeth het vertrouwen van de Schotse koning. Wanneer hij van vier heksen te horen krijgt dat hij ooit koning van Schotland zal worden, maakt machtswellust zich meester van hem. Samen met zijn echtgenote vermoordt hij de Schotse koning en grijpt hij zelf de macht. Maar om zich te handhaven, moet hij zijn 'clan' zuiveren. Banquo, zijn beste vriend en enige getuige van de voorspelling van de heksen, volgt het lot van de koning. Moord en doodslag worden de regel in Schotland, de burgeroorlog is een feit.

Op een simpele, volgbare manier wordt het stuk vertolkt en met t-shirts waar de namen opstaan is het voor de toeschouwers gemakkelijk om het stuk te volgen.
Het decor bestaat uit een donder hoekje waar het verhaal van de heksen zich afspeelt. In het midden staat een spiegel met een tafel, daarvoor niets. En aan de zijkant, hangt een wit doek.
De spiegel die in het midden hangt heet een speciaal effect. Op bepaalde momenten in het stuk vermoordt MacBeth Banquo. Zijn geest ziet hij altijd in de spiegel verschijnen. Het witte doek speelt zich af in de slaapkamer. Wanneer de koning wordt vermoord of wanneer MacBeth zijn vrouw zelfmoord pleegt, wordt gebruik gemaakt van het doek. Je ziet de schaduw en dat maakt de daad dramatischer en erger. Je gaat door deze elementen helemaal mee in het verhaal.

Er zitten ook een heleboel verwijzingen naar het hedendaagse: zo is de muziek in het stuk van hedendaagse rockbands, zitten in de spreuken banken verwerkt (dexia, fortis, …), een bepaalde scéne is uit een rugbyfilm genomen.

Ook al wordt het stuk door kinderen vertolkt, je wordt helemaal meegesleurd in het verhaal, stuk.

Het was een mooi stuk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten