maandag 6 december 2010

Stephen Jones en het accent op mode.

Ik ben naar de modetentoonstelling geweest over Stephen Jones en zijn hoedenontwerpen.

De tentoonstelling is opgebouwd in 4 thema's; avontuur, wetenschap, Rococo en glamour. Elke thema wordt ingeleid door een supergrote versie van een hoed. Naast de vele samenwerkingen, inspiratiebronnen en het ontwerp proces krijg je meer te zien over Jones' werk voor film, muziek en fotografie. Alles staat uitgestald op reuzengrote hoedendozen die compleet het ritme van de expo vorm geven.
Het eerste thema ' Avontuur' verwijst naar Jones' talloze reizen. De hoeden refereren naar plaatsen, steden of landen die een belangrijke inspiratie zijn geweest voor Stephen. Vooral Jean Paul Gaultier en John Galliano zijn hier belangrijk, beide ontwerpers hebben immers een voorliefde voor exotische landen en verre bestemmingen. 
Thema 2 is ' Wetenschap' en draait rond Jones' fascinatie voor wat hij noemt 'space age' en om zijn liefde voor technologie en wetenschap. Designers die hier perfect aansluiten zijn Azzedine Alaïa, Giles en Walter Van Beirendonck.
Onderdeel 3 is ' Rococo'. Hierin staan de hoeden centraal waar Stephen de asymmetrie van de natuur bestudeerd. Denk aan bloemenmotieven, hout en bladeren van bomen. Logische aanvulling zijn hier de ontwerpen van Rei Kawakubo van het Japanse brand Comme des Garçons én natuurlijk ook de excentrieke Vivienne Westwood.
Met nummer 4 ' Glamour' draait alles rond de diva. Belangrijke inspiratie hier was de film The Red Shoes uit 1948. Resultaat is een groot aantal hoge hoeden in verschillende groottes met verwijzingen naar seks, party's, spotlights en het boudoir.

Ik vond het heel mooi om naar te kijken. Ik denk dat de tentoonstelling op zich niet voor kinderen is maar eventuele foto’s van Stephen Jones zijn werken kunnen bij de kinderen als inspirerend werken. Ze kunnen zich bewust worden dat hoeden niet altijd uit stof moeten bestaan. Zo zat er zelfs in een hoed een metrokaartje verwerkt.
Kinderen kunnen dan ook uit kosteloos materiaal zelfs creaties ontwerpen. Het was een zeer indrukwekkende, leerrijke, leuke ervaring.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten